Onderworpen voertuigen

Onderworpen voertuigen

Als u onderworpen bent, schaft u zich een On Board Unit aan die de gereden kilometers op Belgische tolwegen registreert. Hoe dat in zijn werk gaat, staat in de rubriek praktische informatie. Hieronder vindt u de belangrijkste specifieke gevallen die toch onderworpen zijn.
Botsabsorbeerder
De reden is dat botsabsorbeelders vrachtwagens zijn die goederen kunnen vervoeren. Trekkers met een botsabsorbeerder die geen goederen kunnen vervoeren (code TR + botsabsorbeerder) zijn niet onderworpen.
Hummer, Dodge RAM, pick-up, … ingeschreven in de voertuigcategorie N
Als het voertuig ingeschreven is in categorie N2 en zijn maximaal toegelaten massa dus groter is dan 3,5+ ton MTM is het onderworpen. Het wordt immers aanzien als bedrijfsvoertuig, en niet als personenwagen.
Strooiwagen
Strooiwagens zijn vrachtwagens (DIV-code CV) die strooizout verspreiden. Het getransporteerde goed is strooizout. Om deze reden vallen deze voertuigen onder de kilometerheffing.
Takelwagen
Het gaat om takelwagens (DIV-code DT) met of zonder arm of met laadplatform. Deze wagens zijn gemaakt om goederen te vervoeren (het goed is het gesleepte of getakelde voertuig). De takelwagen is onderworpen maar de getakelde vrachtwagen niet.
Unimog
Elke Mercedes Unimog en iedere terreinvrachtwagen 4×4 zijn onderworpen aan de kilometerheffing. Dit is onafhankelijk van hun registratiecode.
Voertuigen met een handelaarsplaat of beroepsplaat
Voertuigen met een handelaarsplaat of een beroepsplaat als de nummerplaat gebruikt wordt op een onderworpen voertuig. Vrachtwagens met een handelaarsplaat uit het buitenland zijn eveneens onderworpen aan de kilometerheffing.
Voertuig voor paardenvervoer ingeschreven in de voertuigcategorie N
Ook als dit voertuig ingeschreven is in de categorie CV of als het ouder is dan 30 jaar (O-Plaat in België), moet het toch kilometerheffing betalen. Paarden zijn goederen (in de brede zin van het woord), zoals elk dier. Ook dieren voor privédoeleinden. Het feit of de vrachtwagen een oldtimer of een ander voertuig is, is irrelevant. Enkel als het voertuig is ingeschreven als kampeerwagen (categorie M) moet het geen kilometerheffing betalen.
Vrachtwagen met een kraan
Een vrachtwagen met een kraan valt in de categorie N2 of N3, code CV (vrachtwagen) en betaalt dus kilometerheffing. Deze wagen kan immers nog goederen vervoeren in een laadbak of laadruimte.
Voertuigen van categorie N1/BC
Voertuigen van categorie N1/BC zijn opleggertrekkende voertuigen.  Zij zijn onderworpen op voorwaarde dat de trekker meer dan 3,5 ton weegt als je het gewicht van trekker en oplegger samentelt (= MTM sleep). Zie ook het vakje F3 op de boorddocumenten.