Vrijstellingen

Vrijstellingen

Zijn er nog andere +3,5 ton voertuigen die geen tol moeten betalen?

Naast de vrijstellingen zijn er een aantal categorieën die buiten de kilometerheffing vallen: zelfrijdende werktuigen, oldtimers, lesvoertuigen en ZZ nummerplaten. Die categorieën zijn aan welbepaalde strikte bepalingen onderworpen. Meer details hierover zijn te vinden op de pagina vrijstellingen/buiten de KMH.

Zijn handelaarsplaten (Z-platen) vrijgesteld, en indien niet: welke waarden moet ik ervoor ingeven?

Handelaarsplaten zijn niet vrijgesteld van kilometerheffing. Vrachtwagens met Z-nummerplaten (testritten, ritten van en naar de vrachtwagenkeuring moeten de OBU registreren met de hoogste gewichtsklasse en de laagste emissieklasse van de vrachtwagens waar u in de toekomst ooit mee zult rijden onder deze Z-nummerplaat. Dit kunnen de waarden van twee verschillende vrachtwagens zijn. U moet de voertuigdocumenten van die twee betreffende voertuigen scannen om de emissie- en gewichtsklasse aan te tonen bij het registeren van uw Z-nummerplaten en OBU.

U riskeert een boete wanneer u de Z-nummerplaten en OBU gebruikt op voertuigen met een hoger gewicht of een lagere Euro-klasse dan in werkelijkheid werd geregistreerd op de OBU.

Welke voertuigen moeten geen tol betalen?

De wetgever voorziet expliciet een aantal categorieën die vrijgesteld zijn van tolheffing. Het gaat om voertuigen die uitsluitend gebruikt worden door defensie, de brandweer, de politie en medische diensten. Ook enkele specifieke categorieën zijn vrijgesteld, evenals voertuigen voor personenvervoer (personenwagens, bussen, campers,…). Bij samengestelde voertuigen is de tol alleen van toepassing als de trekker voor vrachtvervoer boven 3,5 ton bestemd is.