On Board Unit

On Board Unit

Wat is een On Board Unit?

Een On Board Unit is een klein toestel dat de kilometers registreert die op betalende tolwegen in België gereden werden. Het toestel wordt op de voorruit gekleefd en staat in contact met een navigatiesatelliet. Het meet exact de verreden kilometers zodat u slechts voor die kilometers alleen betaalt.

Hoe moet ik mijn OBU (On Board Unit) installeren?

De OBU moet verbonden worden met de vrachtwagen door via de PC of op de terminal de volgende gegevens in te brengen:

  • de nummerplaat
  • de Maximum Toegelaten Massa (inclusief sleep)
  • de euronorm

Het toestel wordt vervolgens met de zuignappen of de kleefstrook bevestigd tegen de voorruit van de cabine van de vrachtwagen. Dan wordt het aangesloten op de sigarettenaansteker. Zodra de OBU zijn gegevens heeft opgeladen en correct functioneert, brandt het lampje groen en kan de chauffeur gebruikmaken van de Belgische wegen.

Wat moet ik doen als het lampje van mijn OBU rood brandt?

Wanneer het controlelichtje op uw OBU rood brandt dan mag u niet verder rijden met de vrachtwagen. U dient het nummer van het callcenter van uw dienstverlener te bellen en de instructies te volgen die u gegeven worden. Dat is de enige manier om te vermijden dat u beboet wordt. (zie Contact pagina voor de websites van de dienstverleners)

Waar kan ik terecht voor een OBU (On Board Unit)?

Een On Board Unit is verkrijgbaar bij

  • de dienstverleners van de kilometerheffing.
  • 120 verdeelpunten die over heel België verspreid staan. Een kaart met de precieze locaties is te vind via deze link www.satellic.be/nl-BE/servicepoints 

Hoe kan ik een OBU terugsturen?

Wanneer u een OBU niet meer nodig hebt, of voor langere tijd België wil verlaten,  kan u die teruggeven aan uw dienstverlener. De manier waarop dit moet gebeuren checkt u best bij uw dienstverlener.
Wanneer u een OBU heeft betrokken bij een verdeelautomaat, kan u die ook terugbezorgen via zo een automaat. Aangezien het hierbij steeds gaat om een OBU van de firma Satellic, vindt u de procedure op hun website

Wat gebeurt er als ik geen OBU (On Board Unit) heb?

Overtreders krijgen een boete en hebben 3 uur de tijd om zich in regel te stellen. Indien niet in orde na deze periode volgt opnieuw een boete.