Nieuws

Vanaf 1 oktober 2015: Pre-registratie OBU Satellic open voor Kilometerheffing

Op 1 April 2016 gaat de Kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3.5 ton van kracht in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Die vrachtwagens dienen op dat moment verplicht een functionerende On Board Unit (OBU) aan boord te hebben.Vrachtwageneigenaars kunnen zich nu al in regel stellen en gewennen aan het gebruik van een OBU. Vanaf 1 oktober stelt dienstverlener Satellic de registratie open van deze OBU’s.

Road User Portal

De gemakkelijkste manier om een OBU te verkrijgen, is via de Road User Portal van Satellic, www.satellic.be. Daar krijgt elk bedrijf toegang tot een eigen, gepersonaliseerde en beveiligde zone, waar het mogelijk is het bedrijf en zijn voertuigen te registreren, een of meerdere OBU’s te bestellen, de OBU’s en de voertuigen te koppelen en te ontkoppelen en alle gegevens van het bedrijf en van de voertuigen op een gemakkelijke en toegankelijke manier te beheren. Na het doorgeven van de bestelling en het storten van een waarborg van 135 euro per toestel, worden de online bestelde OBU’s geleverd via de post.

Service punt

Het is ook mogelijk een OBU af te halen in een van de service punten die overal in België en aan de landsgrenzen te vinden zijn (https://www.satellic.be/nl-NL/servicepoints). In een service punt is een OBU verkrijgbaar via fast-track registratie door de boorddocumenten van het voertuig te scannen, de gegevens in te voeren via het touchscreen van de tolterminal en onmiddellijk de waarborg te betalen. Nadien moet de gebruiker evenwel inloggen op de Road User Portal en een volledige registratie uitvoeren. Aan service punten kan slechts één OBU per keer worden afgehaald, maar het voordeel is dat de gebruiker het toestel meteen kan meenemen.

Call Center

Om de overgang vlotter te laten verlopen, kunnen gebruikers zich vanaf 1 oktober 2015 ook tot het callcenter richten voor hulp bij de registratie op de Road User Portal of de installatie van hun OBU. Het callcenter is in België en in de buurlanden bereikbaar op 00800-72 83 55 42 en vanuit de andere Europese landen op +32 78 15 15 15. Voor verdere vragen rond de kilometerheffing zijn alle inlichtingen te vinden op www.viapass.be.