Nieuws

Bestelling en verzending On Board Units vordert gestaag

De bestellingen en verzendingen van On Board Units komen goed op dreef sinds de tweede week van januari, zo zegt Viapass, de overheidsinstantie die de kilometerheffing coördineert en controleert. Een On Board Unit is een bakje dat elke vrachtwagen van meer dan 3,5 ton vanaf 1 april ingeschakeld aan boord moet hebben om de verreden betalende tolkilometers in de drie Belgische gewesten te kunnen factureren.

Bij telling eind vorige week bleek dat 139.211 vrachtwagens geregistreerd zijn bij de momenteel enige dienstverlener Satellic. 100.105 OBU’s zijn ondertussen besteld en 80.714 zijn reeds geleverd bij de aanvragers.

Vrachtwagens die reeds een geïnstalleerde OBU aan boord hebben, reden ondertussen al 11,2 miljoen kilometer.

“Wij zien hier een schema dat voldoet aan wat we verwachtten”, zegt Johan Schoups, de Administrateur-generaal van Viapass. “De registraties zijn open sinds 1 oktober 2015, om transporteurs voldoende tijd te geven gewoon te worden aan het systeem. Wij hadden wel ergens verwacht dat de echte toename van bestellingen in het nieuwe, huidige boekjaar, en twee tot drie maanden voor de startdatum zou te voelen zijn. Dit gedrag van gebruikers werd ook vastgesteld bij andere systemen zoals de Duitse Maut. Daar was de maanden voor de invoering een gelijkaardige groeicurve te zien.”

“Ik wens vrachtwageneigenaars echter te waarschuwen de aanvraag en registratie van een OBU niet te lang uit te stellen. Van boeking tot levering moet tussen de twee tot vijf werkdagen gerekend worden. Deze levertijd kan in sommige gevallen oplopen tot een tiental dagen naargelang het gebruikte betaalmiddel. Dit wil zeggen dat men nu moet reageren. Merk ook op dat het juist voor de startdatum Paasvakantie is. Dit gecombineerd met mogelijk massale aanvragen verhoogt het risico op het niet tijdig krijgen van de OBU. Wie vanaf 1 april de baan op gaat met een vrachtwagen van meer dan 3,5 ton zonder een functionerende OBU kan bij controle een boete van 1.000 euro opgelegd krijgen. Het controlecentrum zal reeds in maart a.s. zijn intrek nemen in de nieuwe kantoren. De mogelijkheid bestaat dat u al mobiele teams tegenkomt in de dagen voor de startdatum, en vanaf 1 april 2016 zullen de controleurs ook effectief optreden.”