Vrachtvervoer over de weg in België: juni stabiel en licht onder niveau

Na de Pinksterweek en de verschillende officiële feestdagen in mei, draait onze economie opnieuw op volledige weken van vijf werkdagen. Wat het goederenvervoer over de weg betreft blijft het  aantal vrachtwagens op onze wegen een schommelende beweging maken, licht onder het niveau van het voorgaande jaar en onder het pre-coronaniveau.

Afgelopen week reden er tussen 8 en 14 juni op de Belgische wegen 779.679 vrachtwagens. Vergeleken met de week voordien toen Viapass 801.142 vrachtwagens telde, (inclusief een correctie voor pinkstermaandag) is dat een kleine vermindering met 2,7 %.

Wat betreft nationaliteit uitsplitst maken  de Belgische vervoerders duidelijk de dienst uit. De 425.957 Belgische vrachtwagens zijn met 20,4 %  meer dan hun collega’s met niet-Belgische nummerplaat. Het aandeel Belgen steeg met 0,5% ten opzichte van de week voordien; de niet-Belgische vervoerders verloren 6,4% .

Het is altijd enigszins moeilijk om vergelijkingen te maken op virtueel bijgewerkt basis. Wel kan met zekerheid gesteld worden dat de 779.679 vrachtwagens van de voorbije werkweek 4,5 % liggen onder het niveau van de eerste week van maart, net voor de coronapandemie ten volle toesloeg. De cijfers blijven over de weken hun stabiliteit behouden; evenzeer blijft het niveau van het wegvervoer de sporen van deze crisis dragen. Het zal interessant zijn om de impact van de opening van de landsgrenzen voor iedereen op de cijfers van deze week in het oog te houden.