Nieuws

Kilometerheffing: indexering tarieven en toevoeging wegen vanaf 1 juli 2017

De gewestregeringen doen enkele aanpassingen in de Kilometerheffing voor vrachtwagens van +3,5 ton. Het betreft met name een indexaanpassing in Vlaanderen en Brussel, en een toevoeging van enkele wegen in het Waals Gewest.

Viapass heeft de nieuwe tarieven voor de kilometerheffing voor 3.5 ton vrachtwagens bekend gemaakt die zullen gelden vanaf 1 juli 2017. Het betreft een aanpassing van de tarieven aan de index der consumptieprijzen, zoals bepaald in het decreet/ordonnantie op de invoering van de Kilometerheffing. Vlaanderen en Brussel voeren een indexering door; Wallonië heeft beslist deze in 2017 niet door te voeren. De nieuwe tarieven zijn te vinden in onderstaande tabel, die vanaf 1 juli ook via de website www.viapass.be kan gedownload worden.

Met ingang van die zelfde datum wordt er ook 33 kilometer toegevoegd aan het betalende tolwegennet in Wallonië. Het gaat met name om de

– N29, van Perwez A4 (Thorembais-Saint-Trond) tot Jodoigne (Flandres),

– N243, van Wavre N25 tot Perwez N29.

Deze wegen werden toegevoegd om sluipverkeer te ontmoedigen. Zij zullen ook worden toegevoegd aan het wegennet dat Sofico beheert.

De tarieven en nieuwe wegen zijn van toepassing vanaf 1 juli 2017. De OBU’s van de dienstverleners worden automatisch aangepast aan de nieuwe gegevens.

U vindt de kaarten en tarieven die vanaf 1 juli geldig zijn alvast hier.