Controle

Elke werkdag gebeuren er meer dan 400.000 controles van vrachtwagens op de correcte naleving van de kilometerheffing. Dat betekent dat elke vrachtwagen driemaal per dag gecheckt wordt.

Dat gebeurt op drie manieren:

– Via vaste portieken op de belangrijke wegen, uitgerust met camera’s en nummerplaatherkenning
– Via verplaatsbare controlecamera’s
– Via controlevoertuigen bemand met bevoegde ambtenaren

Agenten van de gewestelijke belastingdiensten rijden continu rond op de wegen om de naleving van de kilometerheffing te controleren. Deze personen hebben de bevoegdheid om u aan de kant te zetten en boetes uit te schrijven. Hun voertuigen zijn duidelijk herkenbaar aan het logo van het gewest en het Viapass logo. Ook hun uniformen maken duidelijk dat zij controle uitoefenen namens de belastingdiensten.

Bij inbreuk op de kilometerheffing kunnen de gewesten een administratieve boete uitvaardigen die varieert tussen 100 en 1.000 euro, afhankelijk van de zwaarte van de overtreding. Het tarief ervan vindt u hier

Boetes en mogelijkheid tot verhaal

Wanneer een overtreding van uw voertuig werd vastgesteld krijgt u daarvan een kennisgeving van het gewest dat de overtreding vaststelde; (zie hier voorbeelden van Brussel, Vlaanderen, en   Wallonië . U vindt hier ook vertalingen van de voorbeelden in het Pools, Bulgaars, Litouws en Roemeens.).

Van Brussel of Vlaanderen krijgt u meteen een boeteformulier toegestuurd. Wil u op een  boete reageren dan kan u bezwaar aantekenen. Voeg hierbij uw argumenten, het factuur van de gereden kilometers op het moment van de vaststelling van de boete, een scan van uw boordocumenten en desgevallend een foto van het voertuig met leesbare nummerplaat. U kan dit sturen naar

  • Van Wallonië krijgt u eerst een bericht van overtreding. U kan daarop  uw eventuele bewaren uiten op het formulier en terugsturen naar Wallonië: compliancecenter.dgo7@spw.wallonie.be

 

Let op: bezwaren worden niet altijd aanvaard . Er kan nadien effectief een boete volgen of u kan tegengehouden worden op de baan door controleurs.

 

 

 

De controlecamera’s op een portiek boven de belangrijkste wegen van het land.

Zo herkent u de controleteams van de kilometerheffing.

De controlewagens van het Brussels Gewest zijn herkenbaar aan hun blauwe kleur en het Viapass logo

De Vlaamse controlewagens hebben voor de kleur geel gekozen, een duidelijke opdruk, en zij dragen ook te Viapass logo.

Wallonië heeft een paarse striping en het logo van het Waalse Gewest en van Viapass.

De bevoegde controleurs zijn duidelijk herkenbaar aan hun uniform. Zij hebben de bevoegdheid vrachtwagens aan de kant te zetten en zo nodig te beboeten. Op deze foto het uniform van de Brusselse agenten.

De agenten van de Vlaamse belastingsdienst zijn herkenbaar aan deze gele uniformen.

En de agenten tenslotte van het Waals gewest